Tuinen en groen

Als u een woning met een tuin gaat huren van Rochdale, dan leveren we hem netjes op. Daarna zorgt u zelf voor de tuin. Bij een (binnen)tuin die u deelt met de buren doet meestal een hovenier het onderhoud.

Uw eigen tuin

U moet uw tuin zelf onderhouden. U kiest zelf of u tegels in uw tuin neerlegt of het gaat vergroenen met planten. U maait het gras, verwijdert onkruid en snoeit regelmatig bomen, heggen, struiken en ander groen. Lukt dit u zelf niet? Dan zijn er organisaties die u kunnen helpen. Neem contact op met uw wijkbeheerder voor meer informatie. De wijkbeheer kunt u bereiken via het algemene nummer van Rochdale: 020 215 0000.

We krijgen steeds vaker te maken met korte maar hevige regenbuien. Daardoor kunnen straten onder water komen te staan. Een groene tuin zorgt ervoor dat het water snel kan worden opgenomen. En het biedt verkoeling als het erg heet is. Bovendien maakt het de buurt een stukje mooier en is het goed voor de biodiversiteit. Een win-win situatie dus!

De binnentuin

Rochdale verzorgt de bomen en het groen in de binnentuinen. Er zijn dan afspraken gemaakt met een hovenier die zorgt voor het onderhoud. Soms nemen bewoners het beheer van een binnentuin zelf over. 

Een geveltuin aanvragen

Een geveltuin is een kleine tuin die tegen een woning of gebouw aanligt. Zo’n tuin ziet er mooi uit, zorgt voor verkoeling en is fijn voor dieren en planten. Wilt u ook een geveltuin? Vraag de geveltuin aan via ons online contactformulier. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u een brief die u kunt meesturen bij de aanvraag van uw geveltuin bij de gemeente. De gemeente beslist uiteindelijk of de geveltuin in uw straat kan.

Verhalen van bewoners

Tips en inspiratie

 In elke buurt zitten wel bewoners die de buurt een stukje mooier en groener maken. Hun bijzondere verhalen lees je hier. 

Het verhaal van Laetitia
Een balkon vol groenten in de flat Kruitberg

Het begon allemaal 4 jaar geleden, met één tomatenplantje. Dat kreeg Laetitia Williams van een vriendin. Ze verzorgde het plantje, zag het groeien, oogstte de rijpe vruchten en at ze op. Laetitia vond dat zo leuk, dat ze het jaar daarop van haar halve balkon een moestuin maakte. En nog een jaar later haar hele balkon.

Lees het hele verhaal
Het verhaal van Marja
Van 3 saaie velden naar een gezellige tuin voor de buurt

Hondenpoep. Dat bracht Marja Volkering uit Tutti Fruttidorp in Amsterdam-Noord op het idee van een buurttuin. In januari 2021 begon ze samen met buren met het maken van die tuin. Drie jaar later is het binnenhof tussen de Mandarijnen- en Rozijnenstraat veranderd in een kleurrijke en gezellige bloemen- en moestuin voor de buurt.

Lees het hele verhaal
Het verhaal van Thomas en Johannes
buren veranderen verwaarloosde binnentuin in groene oase

Thomas Schoots kwam tijdens de corona-pandemie aan de Fannius Scholtenstraat wonen. Een buurman vertelde hem over een WhatsApp-groep. En dat 7 buren samen de binnentuin onderhouden. Thomas dacht: Poeh, ik weet niet of ik daar wel zin in heb, maar laat ik eens leuk meedoen. Nu is hij de enthousiaste aanvoerder van het tuinteam.

Lees het hele verhaal
Zelf aan de slag
Tips voor een groene en gezellige buitenruimte

Heeft u een balkon, tuin of geveltuin? Het groener maken van uw buitenruimte heeft veel voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld voor verkoeling en dempt geluid. We geven u daarom graag handige tips om zelf uw buitenruimte te vergroenen en gezellig te maken.

Lees de tips

Veelgestelde vragen