De Boere Jonkerbuurt ligt in Zaanstad tussen de Zaan, de A8, de Dr. H.G. Scholtenstraat en het spoor. Tot 1985 stond hier het gemeentelijk slachthuis. Vandaar dat de buurt ook bekend staat als de Slachthuisbuurt.
Rochdale wil dat iedereen goed, veilig en prettig kan wonen in de Boere Jonkerbuurt. Daarom vernieuwen we de woningen in de Boere Jonkerbuurt. We renoveren vijftien huizen: twaalf aan de Boere Jonkerstraat en drie aan de Slachthuisstraat (huisnummers 49, 51 en 53). De 44 woningen aan de Slachthuisstraat, Hondemanstraat en Oostzijde zijn al gesloopt. Hier bouwen we 90 tot 95 nieuwe appartementen voor jongeren, starters, gezinnen en ouderen. De Hondemanstraat krijgt ook een nieuwe inrichting.
Een echte Zaanse buurt
Er is ruimte voor verschillende soorten woningen en meer groen in de buurt. Prettig wonen is ook een buurt waar mensen elkaar groeten en ontmoeten. We willen daarom ook het buurtgevoel en karakter van de buurt versterken.
Huizen die we renoveren brengen we terug in de stijl van de jaren 20. Met de klassieke mansarde dakvorm met een knik en voordeuren in oude stijl. De nieuwbouwappartementen aan de Oostzijde, Hondemanstraat en Slachthuisstraat krijgen duidelijke en herkenbare voorgevels die samen een mooi ritme vormen
Nieuwbouw: nieuw én vertrouwd
Wij kiezen voor nieuwbouw omdat we daarmee kwalitatief betere huizen kunnen maken. Huizen die geschikt zijn voor verschillende groepen huurders, jong en oud.
De circa 90 nieuwe appartementen zijn straks beter geïsoleerd en energiezuinig. Ook krijgen ze een betere indeling. Het aantal woonlagen varieert, met twee woonlagen aan de Oostzijde, drie aan de Hondemanstraat en vier aan de Slachthuisstraat. Alle appartementen kijken uit op gemeenschappelijke binnentuinen.
Aannemer New Horizon is in januari 2024 begonnen met de sloop. Op locatie is ook archeologisch onderzoek gedaan. De sloopwerkzaamheden duren ongeveer tot half juli 2024.
Renoveren: terug naar de stijl van toen
De twaalf huizen aan de Boere Jonkerstraat en drie huizen aan de Slachthuisstraat blijven staan. We knappen deze huizen op, maken ze duurzamer en brengen ze terug in de oude stijl. We maken de huizen ook groter. Aan de achterkant komt een uitbouw, zowel beneden als op de eerste verdieping. Aan de voorkant komen dakkapellen in de stijl van de jaren 20. Ook de fundering wordt hersteld. Na de renovatie zijn de woningen weer klaar voor de toekomst.
Dit gaan we doen:
-
Met (bio-based) isolatie, nieuwe gevelkozijnen en vervanging van het isolatieglas voldoen de huizen aan energielabel A+.
-
De woningen gaan van het gas af, elke woning krijgt een eigen warmtepomp in combinatie met mechanische ventilatie.
-
We hergebruiken bouwmaterialen die bij de sloopwoningen vrijkomen, zoals dakpannen, bakstenen en houten balken.
-
We behouden de typische mansardekap: een dakvorm met een knik, dat het onderste deel steiler is dan het bovenste deel. De dakkapellen brengen we terug in oude stijl met smallere raamopeningen. Hiervoor gebruiken we bakstenen afkomstig uit de sloopwoningen.
-
We herstellen de funderingen.
-
Elke woning krijgt meer woonruimte door een uitbouw aan de achterkant.
-
Alle woningen in de Boere Jonkerstraat krijgen een berging in de tuin.
-
Aan alle woningen in de Slachthuisstraat zit de berging vast aan de woning.
Vervangende woning voor huurders
Het sociaal plan is voor dit project vastgesteld. Daarin staat dat huurders waarvan de woning is gesloopt per 21 maart 2022 een stadsvernieuwingsurgentie krijgen. Hiermee kunnen huurders een vervangende woning zoeken. Bijvoorbeeld in het nieuwbouwproject Paltrok in Kogerveld.
Meer weten?
Voor vragen en ideeën kunt u contact opnemen met David de Grauw, ontwikkelmanager bij Rochdale. Dat kan via