Uit elkaar: een van de huurders vertrekt

Gaat u scheiden of uit elkaar? En stond u beiden op het huurcontract? Dan is het belangrijk dat u het contract zo snel mogelijk laat aanpassen. 

U kunt dit direct regelen in Mijn Rochdale. Heeft u nog geen account? Vraag direct een Mijn Rochdale account aan.

Log in om vertrokken huurder te melden

Kunt u geen online aanvraag doen?
Vul dan het aanvraagformulier wijziging huurcontract vertrekkende huurder (pdf) in en stuur het naar ons op

Als u getrouwd of geregistreerd partner was

Zolang u getrouwd of geregistreerde partners bent, heeft u allebei rechten als huurder. Heeft u met elkaar besloten wie in de woning blijft wonen, dan kunnen wij het huurcontract voor u aanpassen. Hiervoor zijn beide handtekeningen noodzakelijk. 

Heeft u samen besloten wie in de woning blijft wonen, maar wordt na een echtscheidingsprocedure, de woning toegewezen aan de andere partner? Dan is de uitspraak van de rechter bindend. Het huurcontract passen we opnieuw aan. 

Heeft u samen geen afspraken gemaakt over wie in de woning blijft wonen? Dan hebben wij een definitieve uitspraak van de rechtbank nodig waaruit blijkt aan wie de woning is toegewezen. Pas nadat wij een kopie van deze uitspraak hebben ontvangen kunnen wij de huurovereenkomst aanpassen. Een voorlopige voorziening geldt dus niet. 

De huurder die in de woning blijft, moet ook in zijn of haar eentje voldoen aan de voorwaarden voor de woning. Denk daarbij aan speciale woningen voor personen met een handicap of met een leeftijdsgrens.  

Als u samenwoonde

Waren u en uw partner niet getrouwd en had u geen geregistreerd partnerschap, dan moet uw naam op het huurcontract staan als u in de woning wilt blijven.

Bent u geen medehuurder, dan heeft u geen recht op de woning. De huurder die op het contract staat mag in de woning blijven.

Staan er twee huurders op het contract? Bij de aanvraag om het huurcontract aan te passen doet de vertrekkende huurder afstand van de woning en geeft de achterblijvende huurder aan hiermee akkoord te gaan.

Bij vrije sectorwoningen wordt de huurovereenkomst aangegaan voor minimaal één jaar. Het is dan juridisch niet toegestaan dat een huurder vertrekt uit de woning.

Wat stuurt u mee bij uw aanvraag? 

Bij uw (digitale) aanvraag moet u documenten meesturen. Wat u moet meesturen leest u hieronder. 

Staat de naam van de achterblijver niet op het huurcontract? Stuur dan de volgende documenten mee: 

  • Geldig paspoort of identiteitskaart van de achterblijver. Of een verblijfsvergunning als u de achterblijver geen EU-burger bent. Een rijbewijs accepteren wij niet als identiteitsbewijs. Een kopie van de voorkant is voldoende. Bij een verblijfsvergunning maakt u een kopie van de voor-en achterkant.

Is de achterblijver geen inwoner van Amsterdam, Zaanstad of Purmerend? Of heeft de achterblijver bij de gemeente geheimhouding van uw gegevens aangevraagd, dan stuurt u ook nog het volgende mee:

  • Uittreksel van de gemeente (niet ouder dan 3 maanden) met daarop:
    • Naam
    • Geboortedatum
    • Het adres en inschrijfdatum op het adres
    • Burgerlijke staat
    • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partner? Dan ook de naam echtgenoot/geregistreerd partner
  • Woonde u samen zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap? Stuur dan ook gegevens waaruit blijkt dat de huurder en achterblijver de afgelopen twee jaar een duurzame gemeenschappelijk huishouding voerden op het adres. Van de persoon die achterblijft hebben we ook de Inkomensverklaring van de Belastingdienst over het afgelopen jaar en salarisstroken/uitkeringsspecificaties over de afgelopen 3 maanden nodig. 

Is uw huwelijk of geregistreerd partnerschap beëindigd? Stuur dan óók de volgende documenten mee: 

  • Definitieve beschikking van de echtscheiding of akte ontbinding geregistreerd partnerschap.  

Dit is niet nodig als de achterblijver al huurder is én de achterblijver en vertrekkende huurder beide het aanvraagformulier ondertekenen. 

Voorwaarden voor voortzetting van de huurovereenkomst zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap: 

  • U bent 18 jaar of ouder. 

  • U heeft minimaal twee jaar uw hoofdverblijf in deze woning. 

  • U voerde minimaal twee jaar een duurzame gemeenschappelijke huishouding met de hoofdhuurder en was van plan om dit ook in de toekomst te blijven doen. 

  • U kunt de huur betalen 

  • U voldoet aan de voorwaarden voor de woning. Denk daarbij aan  speciale woningen voor personen met een handicap of met een leeftijdsgrens.  

  • Voor de gemeenten Landsmeer, Zaanstad en Purmerend geldt dat u, om in aanmerking te komen voor een huisvestingvergunning (en dus voortzetting van de huurovereenkomst), ook moet voldoen aan de door gemeente gestelde bezettingsnormen.  

  • Let op! In de wijken Poelenburg en Peldersveld wordt bij het aanvragen van medehuurderschap ook gekeken of u in aanmerking komt voor een huisvestingsvergunning aan de hand van een politiecheck.