Home Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Een kleinere huis is prima voor mij alleen.

Leestijd: 3 min

“Ik zit hier op rozen. Na 40 jaar in de Staatsliedenbuurt moet ik nog wel wennen aan mijn nieuwe buurt, maar ik ben heel blij met het huis.” Mevrouw Hoogendijk (71) is een jaar geleden verhuisd. Van een 4-kamerwoning op 3 hoog naar een 2-kamerwoning op de begane grond. “En met de regeling Van Groot naar Beter kreeg ik ook nog eens 4.000 euro verhuisvergoeding én mocht ik mijn oude huur houden.”

Mevrouw Hoogendijk zit vol energie en geniet ontzettend van het leven. Maar ze is zich wel bewust van haar leeftijd. “Over 10 jaar ben ik over de 80”, vertelt ze. “Een paar jaar geleden ben ik van de trap gevallen en brak ik mijn enkel. Dat zette me aan het denken: kan ik hier wel uit de voeten als ik straks minder goed ter been ben of hulp nodig heb? Het antwoord was nee. Dus het was tijd om te verhuizen.”

Betaalbaar verhuizen

Via een brief van Rochdale hoorde mevrouw Hoogendijk over de regeling Van Groot naar Beter. Een goede regeling, vindt zij. “Van Groot naar Beter maakt een verhuizing betaalbaar. Vanwege de vergoeding voor de verhuiskosten. En omdat je huur niet omhoog gaat. Bovendien vind ik het heel goed dat er een ruime woning beschikbaar komt voor een gezin. Ik woon alleen en een kleinere woning is ook prima voor mij.”

Ruime badkamer

De zoektocht naar een fijn huis heeft wel even geduurd. Mevrouw Hoogendijk reageerde vaak op woningen op WoningNet en werd bijna elke keer uitgenodigd voor een bezichtiging. “Maar wat ik zag, beviel me steeds niet. Juist vanwege mijn leeftijd vind ik een ruime badkamer belangrijk. Want wat als ik straks in een rolstoel kom? Veel huizen vielen daarom al direct af.”

Het perfecte huis

Midden in de nacht kwam het perfecte huis voorbij. Mevrouw Hoogendijk lag in bed, toen ze een piepje op haar telefoon hoorde. Er stond een nieuwe woningadvertentie op WoningNet. Op de begane grond aan de Da Costakade in Amsterdam-West. “Ik heb meteen gereageerd en ben er de volgende dag snel gaan kijken. Een buurvrouw liet me de gezamenlijke binnentuin zien. Ik viel er als een blok voor. Ik zag mezelf al zitten in de schaduw van het groen, met een lekker wijntje en een boekje.”

Koken voor de buren

Inmiddels woont mevrouw Hoogendijk een jaar in haar nieuwe woning. “Het huis, het uitzicht, de binnentuin ... Geweldig! Alleen gaan buren hier anders met elkaar om dan ik gewend ben. In de Staatsliedenbuurt groet iedereen elkaar en staan mensen voor elkaar klaar als er iets is. Hier gaat dat wat moeizamer. Maar ik heb het idee om regelmatig te gaan koken voor buren. Aan mijn keukentafel is plek voor een mannetje of vijf. Er wonen hier veel oudere mensen alleen, dus waarom zou je niet samen leuke dingen doen?”

Denkt u er weleens over na om te verhuizen?

Rochdale heeft verschillende doorstroomregelingen. Kleine huishoudens kunnen hiermee met voorrang verhuizen naar een kleinere en geschikte woning met maximaal twee slaapkamers. Grotere woningen komen op deze manier vrij voor grote gezinnen, zodat zij meer ruimte hebben. Deze gezinnen laten ook een woning achter die weer vrijkomt voor kleinere huishoudens. Iedereen 'stroomt door. Vandaar de naam doorstroomregeling. Bekijk hier alle doorstroomregelingen.