Home Over ons Nieuws & publicaties Laatste nieuws

Verhuisplannen voor de huismus

Leestijd: 2 min

Als we woningen isoleren, vullen we spouwen op en vervangen we daken. Precies die plekken die nogal eens bewoond worden door vleermuizen en mussen. Aan de Burghoutweg en Emtinckweg in Diemen startten we daarom al héél vroeg met de herhuisvesting van deze bijzondere bewoners. We liepen mee met de ecoloog ter plekke.

Voor de huismussen plaatsten we broedkasten aan de gevel (foto), maar wat blijkt? Huismussen zijn – zoals hun naam verraadt - gehecht aan hun nesten. Ze gebruiken ze zelfs elk jaar opnieuw. Daarom plaatste de aannemer Van Wijnen ruim vooraf kippengaas voor de invliegopeningen. Zo kunnen de huismussen er niet meer in, dachten we. Maar de kleine slimmerikjes vonden door de iets opstaande tweede rand dakpannen alsnog een weg naar hun oude vertrouwde broedplaatsen. Ze lieten zich niet verleiden door de mooie nieuwbouwkasten en ook niet dwingen door onze slim bedachte blokkades.

Voor de planning van de bouwwerkzaamheden wordt het nu spannend. De ecoloog van Ecogroen loopt twee keer per week zijn ronde langs de rijtjeshuizen en noteert waar de ouders met lekkere hapjes naar binnen vliegen (foto). Daar zet hij een dikke blauwe streep op de dakpannen zodat we weten waar de nesten zitten. Als de jongen uitvliegen en dat doen ze na 11 tot 19 dagen, kunnen we snel de openingen dichtpurren, mits er niet nog een nest vlak naast zit. Het is een race tegen de klok want de mussen beginnen vaak direct aan een tweede en derde leg en voor je het weet zit je tot eind juni te wachten tot alle jonge kwetteraars zijn gevlogen.

En dat is wel pech voor de ‘gewone’ bewoners, want die zitten langer met de overlast van de bouw. 
Gelukkig waarderen bewoners dat we de bouw zorgvuldig voorbereiden en een fijn huisje zoeken voor de dieren. Zelf helpen kan ook: een mooie struik is een goede schuilplek, zegt Erwin Goutbeek van Ecogroen daarover.

Tip! Volgende week leest u hoe we verhuisplannen smeden voor de dwergvleermuis in Diemen.