Nieuwsbericht

Budgetgesprek geeft huurders meer financieel inzicht

Publicatiedatum: 06-03-2020

De gemeente Amsterdam, woningbouwcorporatie Rochdale, Doras, SEZO en MaDiZo zijn van start gegaan met een pilot om sociale huurders financieel weerbaarder te maken. Bij het tekenen van een huurcontract krijgen huurders een ‘budgetgesprek’ en ‘energieadviesgesprek’ aangeboden.

In het budgetgesprek  wordt gekeken naar de mogelijkheden van toeslagen, kansen voor minimaregelingen en andere voorzieningen. De verwachting is dat dit huurders gemiddeld een besparing van €500 per jaar oplevert.

Financiële weerbaarheid huurders vergroten

Met de budgetgesprekken hopen de organisaties eerder de signalen van mogelijke financiële kwetsbaarheid en daarmee kans op schulden op het spoor te komen. Daarmee kunnen zij grotere problemen voor de huurder voorkomen. Daarnaast verwachten zij dat dit effect heeft op een aantal toekomstige huurachterstanden. Tijdens het energieadviesgesprek wordt er gekeken naar voorzieningen en bespaartips op gebied van energieverbruik. Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur Rochdale:  ‘Financiële problemen kunnen voor veel stress zorgen. Door onze huurders preventief een budgetgesprek aan te bieden, geven we hen inzicht in hun financiën én of zij kunnen besparen op hun dagelijkse uitgaven. We verwachten dat dit bijdraagt aan de financiële weerbaarheid van onze huurders’.

Presentatie pilot op 13 maart

Op 13 maart presenteert Rochdale samen met de gemeente Amsterdam, Doras, SEZO en MaDiZo de pilot en praten zij met andere woningbouwcorporaties, gemeente, schuldhulpverleners en ervaringsdeskundigen over de inzet van budgetgesprekken. De pilot start in Amsterdam Noord, en zal komende maanden ook in Amsterdam Zuidoost en Nieuw West worden aangeboden. Marjolein Moorman, Wethouder Armoede  Amsterdam: ‘Het is mooi om te zien dat steeds meer organisaties werken aan het voorkomen van schulden, want hierdoor kunnen we een hoop ellende voorkomen. Door op tijd het gesprek aan te gaan met huurders kunnen we ervoor zorgen dat veel mensen niet in de problemen komen en beter met hun geld omgaan’.

Wil je meer weten over budgetgesprekken of wil je mee praten op 13 maart? Klik hier voor alle informatie. 

*** De bijeenkomst op 13 maart wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. We gaan kijken naar een nieuwe datum zodra de situatie dit toelaat. ***

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden